Casa la munte: Afla care sunt riscurile si achizitiile necesare

Ai achizitionat o casa de vacanta la munte, sau este in proces de construire? Atunci esti unul dintre norocosii care se vor bucura de o curte spatioasa, sunetele naturii in fiecare dimineata cand iti bei cafeaua pe terasa si o stare de libertate si liniste deplina. Daca ai ales sa iti petreci zilele libere, concediile sau, de ce nu, intreg timpul undeva intr-o zona montana, la tara, departe de agitatia oricarui oras, atunci trebuie sa stii ca pe langa peisajul montan minunat, linistea si aerul curat, o locuinta la munte vine si cu cateva mici riscuri, care pot deveni dezavantaje daca nu sunt luate in considerare la timp. Foarte multe familii aleg entuziasmate sa se mute intr-o locuinta la munte sau sa investeasca intr-o casa de vacanta in zonele montane, insa descopera pe parcurs diverse mici piedici care impiedica un trai linistit. Trebuie sa stii ca riscul de inundatii este destul de mare, mai ales in zonele cu rau in apropiere, alunecarile de teren sunt des intalnite (mai ales in cazul zonelor defrisate partial), iar iernile sunt extrem de friguroase, lucru care poate afecta cu usurinta instalatiile unei case, daca acestea nu sunt facute asa cum trebuie. Acestea fiind spuse, este bine sa descoperi care pot fi ,,piedicile,, si sa le previi la timp, inca din stadiul de plan de constructie sau amenajare.

Iata ce surprize pot aparea pe parcurs:

1. Invadarea spatiului de catre animale salbatice

Da, este foarte adevarat ca, la munte, in apropierea padurilor, oamenii se trezesc cu cate un animal salbatic in curte sau chiar in fata usii. Fiind obisnuite cu oamenii, animalele salbatice nu se mai feresc si nu se indeparteaza atat de mult de zonele locuite. Ba din contra, acestea mai vin in cautare de hrana si se poate intampla oricand sa poposeasca chiar in curtea ta. Te poti astepta ca animalele din gospodariile vecine sa te viziteze din cand in cand, mai ales daca zootehnia este principala preocupare a oamenilor din zona. Ce poti face in acest sens? Ingradeste curtea si monteaza un gard electric pentru animale, ca sa previi ,,invazia,,. Poti pune un semn de avertisment, in cazul in care nu este observabil, pentru a evita accidentarea unei persoane.

2. Temperaturi extrem de scazute

Se stie ca, pe timp de iarna, muntele surprinde cu temperaturi foarte joase, iar oamenii care locuiesc in zona se plang mereu ca ingheata apa pe tevi, iar sistemele de incalzire nu fac fata cu brio, de fiecare data. Asa ca, este bine sa fii pregatit sa investesti destul de mult intr-o centrala performanta, care sa poata sustine intreaga locuinta. Este recomandat sa optezi pentru panouri solare, care sa contribuie in mare parte la incalzirea apei, lucru care iti  poate da cateva batai de cap pe parcurs.

3. Amenajarea curtii

De cele mai multe ori, curtea unei case intr-o zona montana nu este perfect nivelata. Asta inseamna ca se vor gasi suisuri si coborasuri peste tot, asa ca nu te astepta ca amenajarea curtii sa fie chiar floare la ureche. Gandeste-te de la inceput care sunt posibilitatile si fa un plan pentru curtea si gradina ta, cu un design pretabil zonei in care locuiesti. De exemplu, mobilierul de terasa sau cel din curte trebuie ales cu mare atentie, deoarece poti avea surpriza de a nu sta fix din cauza solului, prin urmare, sa nu fie comod. Daca te bucuri de o terasa generoasa, atunci alege mobilier de exterior pe roti, pentru a-l putea amplasa oriunde ai nevoie, in functie de preferinte. Poti comanda online rotile, separate de mobilier si apoi sa le incorporezi tu singur. Daca ai un foisor sau te-ai gandit sa construiesti unul, atunci acesta poate fi din start locul perfect de relaxare in propria ta curte!

4. Iluminarea

La oras, strazile sunt luminate pretutindeni si rar exista zone cu iluminare slaba. Insa, in zonele montane, corpurile stradale de iluminat au distante mai mari intre ele, astfel nu de fiecare data ai lumina pe strada ta, chiar in preajma casei. Astfel, e important sa investesti in surse de lumina de calitate. Daca vrei sa iti amenajezi gradina, atunci te poti folosi de felinare si surse exterioare de lumina care vor arata foarte bine si sunt usor de integrat printre elementele unei gradini.

5. Inzapezire

In timpul sezonului rece se poate intampla de nenumarate ori sa ramai blocat cu masina in propria curte sau, mai rau, inafara ei. De aceea, este bine sa fii echipat corespunzator si pregatit pentru astfel de situatii. Intereseaza-te de tipul de utilaje care te pot ajuta in acest sens si ai grija sa nu iti lipseasca nimic din magazia casei. Astfel, situatiile de genul acesta nu te pot lua prin surprindere si total nepregatit.

Alegerea de a locui intr-o casa la munte este, totodata, o schimbare a stilului de viata, care vine cu o multime de avantaje, dezavantajele fiind minuscule in aceasta comparatie. Atata timp cat esti pregatit pentru aceasta schimbare si implementezi metodele potrivite de protejare a locuintei, nu ramane decat sa te bucuri de tot ceea ce iti poate oferi zona.

 

Comentarii

25/08/18 10:30
Cititor

Nu s-a pomenit , ca daca un "ciu.ur.lan " deranjat ca ai tu cabana acolo... nu-ti da foc... ( intamplator ... ) . Una peste alta, daca-ti faci o astfel de casutza, trebuie musai sa te unesti cu toti din zona si sa va implementati paza inarmata, cu o societate specializata de paza si securitate , contracost ca doara nu face nimeni gratis asa ceva... si nici atunci nu-i sigur ca " paznicii " nu dorm in post .( ...-ul de paza nu al Pastelui sau al Craciunului... )

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5