Budacu de Sus, vatră cu valori tradiţionale

Zi de toamnă. Ploaia şi-a împrăştiat stropii, după care a venit bunul soare. După-masa pe dealurile de la Budac se arată într-o lumină profundă galbenul frunzelor.

Aici, pe meleaguri româneşti, la Budacu de Sus, participăm la un ceai literar. Invitaţia ne-o fac dascălii Voichiţa şi Ionel Stejerean. Bucuria este cu atât mai mare, cu cât, cei doi oameni ai şcolii lansează volumul “Budacu de Sus, vatră cu valori tradiţionale”, apărut în condiţii grafice deosebite la Editura Eikon. Învăţătorii Voichiţa şi Ionel Stejerean descifrează Taina Cuvântului – revelaţia lui Dumnezeu, luminând conştiinţa a sute de copii. În această monografie coordonată de Voichiţa Stejerean găsim izvorul cuvintelor, dascăliţa împletetind firul vieţii, borangicul credinţei, porfira măreţiei, brocardul imperial al omeniei şi aura desăvârşită a Sfinţilor, cu tradiţiile ancestrale.

Suntem în casa a doi oameni care ne fac să ne aplecăm, încă odată, în faţa profesiei de dascăl, prima conştiinţă a unei Naţiuni. Soţii Stejerean sunt formatori de conştiinţe, modelând oamenii, într-o comuniune perfectă. Despre dascăl se spune că în căutarea sa febrilă de a renaşte omul, înfiază copilul cu candoarea şi gingăşia unei Mame, cu tenacitatea şi perseverenţa unui antrenor emerit, cu măiestria unui mare artist, cu sensibilitatea unui poet şi cu dragostea infinită a unui mare duhovnic. Aşa este, însă în cazul familiei Stejerean, cred că au înfiat întregul sat, pe care l-au aşezat la loc de cinste într-o carte ce va dăinui peste veacuri.

Volumul, prefaţat de prof. dr. Vasile V. Filip, propune un scurt istoric semnat de Ioan Corneliu Roşca, după care primarul Ioan Vasile Moga ne aduce pe coordonatele contemporaneității. Un scurt istoric al bisericii şi parohiei este inserat de pr. paroh Corneliu Vasile Mureşan, iar şcoala – factor important al comunității locale –, este adusă în pagini de directorul Nicolae Zăpârțan. Punți peste timp aduce maestrul coregraf Ioan Simionca, iar învăţătorul Ionel Stejerean scrie despre începutul de an în iureşul plugului şi dansurile bărbăteşti. Despre păstrătorii de legi şi datini, cele mai multe materiale le are învăţătoarea Voichița Stejerean: Jocul şi regulile lui nescrise, Vergelul, Şezătorile, Paştile, Măsura oilor, Jocul „Căluşarii” , Sânzâienele, Bocete, Praznicul etc. Interesant este şi materialul despre Valențele formative şi educative prin cunoaşterea şi practicarea tradițiilor de către elevi, de care familia Stejerean se ocupă cu atâta dăruire. O carte precum viaţa faină a oamenilor de pe aceste plaiuri.

O lansare atipică. S-a cântat precum în seratele de altă-dată, între trandafirii care îţi furau privirea şi te duceau într-un colţ de rai cu al lor miros. Peste 50 de specii le îngrijeşte doamna Stejerean. Fiecare alintată cu un nume precum copiii. Merele zâmbesc pentru a fi culese, iar nucile se lasă greu desprinse. În grădina dascălilor pătrunde bucuria literei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5