Breviar astrist – noiembrie 2015

 

Acțíunile educative debutau în 2 nov, prin vernisarea expoziției de pictură a profesorului Ioan Radu Nistor care, la cei 70 de ani pe care-i împlinea, își convingea prietenii și colegii de valoarea artei pe care o promova încă din timpul studiilor școlare. Au făcut aprecieri pertinente și bogate în exemplificări directorul dr. Lucian Vaida – moderatorul activității, prof. Lucian Bichigean – specialist în arte vizuale, Ioan Mititean, Romulus Berceni, dr Gh. Ple,  jr. Pompei Raus, Mircea Daroși. Prof. Ioan Seni, scotea în evidență implicarea Domniei sale în acțiunile ASTREI, de a realiza plăci pentru academicienii Iuliu Moisil, Iulian Martian, Virgil Șotropa, Nicolae Drăganu, Liviu Rebreanu, sau placa grănicerilor năsăudeni, a ASTREI pentru sediu,  busturile Eminescu, Avram Iancu, Lupa Capitolina ș.m.a. Sorin Găzdac a prezentat un buchet de melodii folk… Au participat și alți astriști: Gh. Dascăl, Dorina Buia, numeroși elevi din Colegiul Național „G. Coșbuc”, ai prof. Fl. Vaida și de la Clubul copiilor..

            5  nov., la Casa Artelor din Cluj-Napoca avea loc lansarea cărții epigramistului Eugen Albu, Zilnicul cotidian, având ca moderator pe Cornel Udrea, cu participarea clujenilor Dorel Vișan, Florin Piersic, Pălăncean Voichița, Antonia Bodea, dr Tutula Vasile, Valeri Toderici, Viorel Hodiș.., și a năsăudenilor familia Ioan și Lucreția Mititean, Ov. Maghiar, Ioana Lăpușneanu, M. Daroși, R. Vlașin, Nadia Urian și I. Seni. A fost o activitatea deosebită de care s-au bucurat din plin zecile de participanți..

            În 2-8 nov. la Simpozionul cu românii din afara granițelor, desfășurat la Universitățile din Iasi – Bălți și Chișinau a fost prezentă familia profesorilor Romulus și Valeria Berceni din Năsăud și prof. Cornel  Cotutiu din Beclean. Simpozionul a însemnat reușita unui proiect al CJ Iași, al Primăriei Iași și al Astrei Iași cu implicarea Ministerului Afacerilor Externe. Participanții au protestat în fața faptului că minoritarii români din țările vecine nu au drepturile minoritarilor care trăiesc în România!

            În 21 nov, la Rebrișoara, prof. instr. Leon Catarig a prezentat un raport al Cercului local ASTRA pe ultimii 25 de ani, aducând mulțumiri astriștilor locali care l-au sprijinit precum și autorităților locale sensibile la actele educative astriste. A fost felicitat pentru întreaga activitate, dar mai ales pentru cărțile editate în ultimii ani. Prof. Ioan Seni i-a prezentat și ultimul volum, Doctori în științe din Rebrișoara, un volum care face cinste atât autorului, cât și localității, prin evidențierea celor 29 de dr în diverse domenii: 12 profesori, din care 6 universitari (Dtru Acu, Marcel Pomohaci, Liviu Buzilă, Petru Burduhos, Paul Buzilă, Mugur Acu), 6 pentru înv. preuniversitar (Valeriu Seni, Emil Precup, Șt. Linul, Nicolae Bosbiciu, Radu Băeș, Pop Marius); 5 – ing. (Șt. Purcelean, Șt. Cârcu, Morariu (Pop) Adina Violeta, Georgeta Burduhos, Georgeta Ciuta); 4 – juriști (Ioachim Mureșan, Dumitru Ciuta, George Linul, George Ciuta); 4 – în medicină și farmacie (Laura Seni, Vasile Lupu, Camelia Dăbală, Adina Narcisa Nan); 2 – jurnaliști (Iacob Mureșanu, Aurel Mureșanu); 1 – ofițer (g-l Marius Linul); 1 – economist (N. Trifoiu). Au opinat laudativ la adresa Dlui Catarig: prof. L. Muti, pr. N. Hoha, prof. N. Lup, Liviu Buhai; prof. univ. dr. Dtru Acu – președintele Asociațiunii ASTRA, ing. Burduhos Petru, ing. Burduhos Dana, ing. Ciuta Georgeta, prof.  Pop Marius, Buzilă Paul, prin tatăl său Dtru Buzilă; ec. dr. Radu Gavrilă – președinte Astra Dej, Mariana Gavrilă, jr. St Mihuț, Raveca Vlașin - Dej, Rodica Fercana – Bistrița, Guzu Silviu Grigore – Poiana Ilvei, prof. Ioan Seni – moderatorul acțiunii, care a oferit și diplome pentru evidențiați; ec. Fl Pleș - președinte Astra Năsăud, Ioan și Lucreția Mititean, Valeria și Romulus Berceni, Mircea Daroși, Olga Lucuța..;  Nimeni nu i-ar fi știut pe acești dr. rebrișoreni, fără această carte ! Felicitări autorului, mai ales că a editat-o pe cheltuiala lui. Ce face Primăria, dar comisia de cultură a CL în acest sens? Cartea celor doi Mureșeni (Iacob și Ioachim) a fost susținută de atâtea forțe locale și județene, iar cartea celor 29 de dr. rebrișoreni a rămas pe cheltuiala unui pensionar? Nu sună deloc bine, d-lor rebrișoreni...!

23 nov la Primăria din Năsăud avea loc o întâlnire cu grupul de sociologi de la UBB Cluj-Napoca, pe probleme economice, culturale, de sănătate..  Asociațiunea ASTRA a fost reprezentată de președinții Floarea Pleș și Ioan Seni care regretă că ani de zile le-a lipsit un sediu în care ar fi putut realiza Galeria academicienilor năsăudeni, ca punct turistic de certă imagine. Nici figura grănicerilor nu-i valorificată suficient la Năsăud, în timp ce vecinii noștri inventează un drum al haiducilor.. sau valorifică un nămol..., aici la Năsăud tot ce-i  brend cultural sau turistic stagnează și așteaptă timpuri mai bune.. 

27 nov se deschidea Centrul Cultural la Chiuza, centru dominat de expoziía și Biblioteca „Liviu Rebreanu”, scriitor a cărui operă și activitate a fost dezbătută de scriitorii din județ și cei din țară, prezenți la manifestările dedicate „Zilelor Rebreanu”. Directorul Ioan Pintea și scriitorul Cornel Ungureanu au acordat premiile anului pentru cele mai bune volume publicate. Scriitorul Andrei Moldovan a prezentat expoziția „Rebreanu” și Aurel Podaru, expoziția de pictură.. Astriștii năsăudeni Ioan Seni, familia Mititean, fam. Mureșan și M. Daroși au admirat grupul de tineri colindători coordonat de preotul satului.

28 nov. Grupul de scriitori se deplasează la Maieru  unde s-au purtat discuții interesante despre teatrul lui Liviu Rebreanu... Icu Crăciun, Iacob Naroș, Liviu și Sever Ursa au fost gazde deosebite pentru acest gen de activitate. Directorul Al. Câțcăoan, la înțelegere cu primarul Vasile Dumitru au asigurat condiții elegante pentru întreaga activitate. Au fost acordate și premiile anuale pentru cărțile valoroase, înmânate de scriitorul Valeriu Stancu și Al. Câțcăoan.. Iacob Naroș a făcut recenzia cărții lui Grigore Marțian despre Limbă și stil în romanul „Ion” de Liviu Rebreanu, la care au adus completări Ioan Mititean, Florica Marțian și Ioan Seni, ultimul insistând pe ideea ca acest volum  să fie prezentat și în Colegiul Național „G. Coșbuc”, ca model atât pentru profesorii de limba și literatura română, cât și pentru adolescenții de la clasele de filologie... Activitatea s-a încheiat cu vizitarea Muzeului și spectacolul prezentat de Ansamblul artistic al comunei.

            30 nov Președinta ASTREI oraș - Dna Floarea Pleș a inițiat pentru acest an manifestarea E vremea colindelor..., acțiune în care să se îmbine armonios colindul cu poezia. Acțiunea a debutat la Biserica nr. 1cu un parastas dedicat primului președinte al ASTREI – mitropolitul Andrei Șaguna și celorlalți astriști trecuți în lumea drepților. La Muzeul Grăniceresc, unde s-a desfășurat a doua parte a programului, a chemat în prezidiu pe primarul Mircea Romocea, pe președintele Ioan Seni, pe Ioan Mititean – președintele Ligii Scriitorilor năsăudeni, pe preotul Florin Rus și pe pr. dr. George Celsie; În cuvinte elogioase i-a nominalizat pe astriștii care s-au afirmat în voluntariatul cultural al anului... Prof. Ioan Seni a vorbit despre faptele astriștilor de-alungul timpului, despre ctitoriile și faptele lor la nivel național, despre unitatea poporului român reușită de astriști în jurul protejării limbii române, a istoriei românilor, a protejării valorilor morale și creștine moștenite de la înaintași... Unitatea cultural-spirituală a tuturor românilor a ușurat și stimulat consistent unitatea politică a românilor, unitate reușită în anul 1918, prin realizarea statului național unitar român. De aceea președintele ASTREI Andrei Bârseanu (1911-1922) a propus ca ziua de 1 Decembrie – Ziua Marii Uniri, să devină ZIUA ASTREI, aspect ce se respectă întocmai de către fiecare astrist credincios idealurilor ASTREI. Dr Celsie a vorbit despre colinde și importanța lor în viața creștinilor... Colindele au fost cântate de coriști aparținând corurilor bisericești „Deisis” și „Laudațio”, de tinerele astriste Alexandra Bindea și Teodora Vasilichi, de Doamnele Cornelia Horobeț din Bistrița și Ana Filip din Salva. Printre colinde s-au recitat versuri din creația proprie a poeților năsăudeni:  Valer Mureșan, Mircea  Daroși, Leon Catarig, Romulus Berceni, Ioana Lăpușneanu, Lucian Bichigean, Rodica Fercana, Ștefan Ghioc, Ecaterina Rațiu și Floarea Pleș.. Buna dispoziție s-a realizat și prin epigrame – I. Seni; A fost o zi minunată datorată respectului prin cultură pentru cultură.

 

Prof. Ioan Seni

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5