Bistriţeni, la sărbătoarea Mariei Costea Lirca. Lansarea unei cărţi-document a îndrăgitei realizatoare radio

Radio România Târgu Mureş a fost gazda lansării volumului „Feţele folclorului”, ce cuprinde, în cele aproape 1000 de pagini, munca de o viaţă a îndrăgitei realizatoare radio, Maria Costea Lirca, prietenă a bistriţenilor. Prezentă de multe ori la festivalurile de folclor din judeţul nostru ca membru al juriului, dar şi cu reportofonul pe dealuri în căutarea rapsozilor satului, Maria Costea Lirca a adunat toate gândurile acestora într-o carte ce va rămâne de acum reper pentru tradiţiile noastre.
Volumul este prefaţat de scriitorul Menuţ Maximinian, iar pe copertă este o fotografie realizată la Festivalul „Valeria Peter Predescu” de la Bistriţa.
La eveniment au fost prezenţi scriitori şi realizatori de emisiuni Nicolae Băciuţ – director al Directiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Mureş; Menut Maximinian – etnolog, directorul ziarului Răsunetul din Bistriţa Nasăud; Mihai Naşca – profesor, realizator emisiuni TV, care au subliniat frumuseţea sufletului autoarei cărţii, dar şi modul în care aceasta a ştiut să se apropie de valorile străbune. Au adus frumuseţea folclorului bistriţencele Cornelia Ardelean Archiudean şi Mărioara Precup, alături de Maria Butilă, Dorina Oprea, Emilia Lates, Livia Harpa, Livia Sorlea, Dorina Grad, Leontina Pop, Ioan Dordoi, Robert Târnăveanu, Costel Popa, Tina Todoran şi mulţi alţii.
Gândurile bune transmise în spectacolul din Sala Radio, ce a fost audiat în direct de sute de mii de radioascultători, şi cântecele aduse de artişti, au conturat un eveniment frumos pe care Maria Costea Lirca îl merita. Emisiunea „Pe cărarea dorului” a fost realizată de Andrei Romanică.
În acest cadru Menuţ Maximinian i-a acordat din partea ziarului „Răsunetul” o diplomă de excelenţă pentru întreaga activitate în slujba folclorului. „Activitatea Mariei Costea Lirca la studioul Radio Mureş este o carte de vizită pentru cei care vor să cunoască istoria spiritualităţii meleagurilor bravilor ţărani zugrăviţi întru eternitate. De-a lungul vremii, prin emisiunile sale a adus momente de înaltă virtuozitate, prin care sunt transmise caracteristici ale artei tradiţionale autentice, prilej pentru publicul spectator de a se reîntâlni cu tradiţiile, obiceiurile, portul şi dansul popular. Prin activitatea sa Maria Costea Lircaa valorificat şi promovat aspecte esenţiale ale culturii populare prin piese muzicale instrumentale şi vocale deosebite, cu o drastică sselecţie. Cântecul, jocul şi portul adunate pe „scenele”Mariei Costea Lirca aruncă punţi peste cugete, croind poteci pe care gândul se opreşte îndelung, căzut pradă frumosului” spune Menuţ Maximinian.
La mulţi ani, Maria Costea Lirca !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5