Biserica Evanghelică din Bistriţa – Înapoi spre viitor. Un proiect, marca Asociaţia ,,Hara”

Flavius Buzilă: Eu cred mult în puterea artei de a deschide nişte căi

 

,,Este primul proiect cu fonduri europene pe care îl accesăm ca asociaţie şi a fost dorinţa mea şi a membrilor trupei să începem de la origini, adică de acasă, de la Bistriţa.

Ne-am axat pe simbolul oraşului, Biserica Evanghelică, un monument extraordinar, care din păcate este prea puţin cunoscut şi merită să fie mult mai cunoscut. Este cel puţin comparabil cu Biserica Neagră din Braşov şi merită o notorietate la fel de mare.

Am constat cu tristeţe, că cel puţin la Bucureşti, acolo unde ne desfăşurăm noi activitatea, majoritatea oamenilor din presă sau din publicul larg cunosc faptul că biserica a ars, decât ceea ce reprezintă această biserică şi ce potenţial turistic ascunde.

Am lucrat la acest proiect doi ani de zile, cu o perioadă de implementare de nouă luni , şi are în centrul lui un festival de două zile., în luna septembrie, mai exact 15-16 septembrie, un festival interactiv , pe care îl dorim unic şi cât se poate de deosebit, un festival care ca şi scop să promoveze biserica, dar şi zona turistică.

Iniţiativa noastră mi se pare una firească. Eu cred mult în puterea artei, a muzicii, de a deschide nişte căi pe care simplele cuvinte nu le pot face. Am văzut asta în activitatea noastră de 12 ani a trupei. Prin muzică am avut şansa să schimbăm ceva. Credem foarte mult în genul acesta de abordare

Sunt sigur că după acest festival, Biserica Evanghelică din Bistriţa nu va mai doar acea biserică de undeva din Ardeal care a ars, ci Bistriţa va însemna altceva.

Bineînţeles, cu o floare nu se face primăvara, dar am vrea să fie un prim pas, un model în direcţia asta, să avem o bună colaborare cu presa şi cu alţi factori locali pentru că numai aşa se poate face o dezvoltare durabilă, iar după încheierea acestui festival, în octombrie, noi, în fiecare an, timp de 3 ani, vom organiza un asemenea festival care să pună accent pe Biserica Evanghelică şi pe zona Bistriţa”.

 

Cuvintele aparţin solistului vocal al trupei Hara, bistriţeanul Flavius Buzilă, şi în acelaşi timp, preşedintele Asociaţiei Cultural Artistice ,,Hara”.

Marţi, 15 mai, în sala de şedinţe a Primăriei Bistriţa, a fost lansat oficial proiectul ,,Biserica Evanghelică din Bistriţa –Înapoi spre viitor”. În prezenţa primarului Ovidiu Creţu, a mamei sale, profesoara de muzică Mărioara Buzilă, a preotului paroh al Bisericii Evanghelice, Johann Dieter Krauss, vizibil emoţionat Flavius Buzilă a vorbit despre proiect, al cărui obiectiv specific îl constituie valorificarea potenţialului turistic local prin promovarea identităţii culturale – Biserica Evanghelică din Bistriţa.

Proiecte conţine activităţi complexe: o paradă a costumelor, expoziţie de arme şi armuri, concerte de muzică clasică, expoziţii de fotografii ale produsului turistic din trecut şi până în prezent, concerte de cameră organizate în interiorul Bisericii Evanghelice, participarea şi discursuri ale unor personalităţi din lumea culturii, concursuri cu public.

Valoarea totală a proiectului este de 989.048,80 lei, valoarea total eligibilă este de 732.620 lei, valoarea elegibilă nerambursabilă din FEDR este de 629.977 lei, valoarea eligibilă din bugetul naţional este de 95.890,60 lei, iar cofinanţarea eligibilă a beneficiarului este de 14.752,40 lei.

 

 

Ovidiu Cretu: Mulţumesc Asociaţiei Hara pentru acest cadou făcut cetăţenilor!

 

Este pentru prima dată de când sunt primar în care  o asociaţie, un ONG vin şi aduc bani şi nu cer bani de la primărie.

Am avut colaborări foarte bune cu ONG-urile, dar este singura dată în cei patru ani de mandat, în care o asociaţie nu vine să ceară ceva de la primărie, ci vine să ne spună, am scris un proiect, am câştigat şi acum venim să îl propunem spre a-l developa spre binele locuitorilor din Bistriţa.

Cu atât mai mult trebuie să mulţumesc Asociaţiei Cultural Artistice Hara şi domnului Flavius Buzilă pentru acest cadou care este făcut cetăţenilor municipiului Bistriţa!

 

Johann Dieter Krauss:  Vă doresc pentru acest proiect binecuvântarea lui Dumnezeu!

 

Vreau să îmi exprim mirarea şi surprinderea plăcută în legătură cu acest proiect, pe care îl apreciez foarte mult. Aţi spus: cu o floare nu se face primăvară, dar multe flori strânse fac un buchet colorat, frumos. Este una dintre cele mai frumoase experienţe din viaţa mea, fără să abuz de cuvinte mari.

Ne daţi o licărire de nădejde, mai există o speranţă, un imbold care ne dă şi nouă curaj, chiar dacă suntem puţini şi mici.

Vă doresc pentru acest proiect binecuvântarea lui Dumnezeu, mult succes şi mult sprijin din toate părţile, şi vreau să vă asigur de sprijin din partea comunităţii evanghelice din Bistriţa, ca proprietar al acestui edificiu, care este ca un pantof care ne-a devenit prea mare şi în care ne pierdem. Dar suntem în tratative cu municipalitatea de a lărgi cadrul acestui edificiu, de a-i da o altă anvergură, decât cea strică de locaş de cult.

 

Flavius Buzilă: Cred foarte mult în identitatea acestui festival

 

Nu vrem să ne suprapunem peste un festival medieval, normal că el are şi un concept vechi, de trecut, dar el este diferit. Este acea idee de la trecut la viitor.

Eu cred foarte mult în identitatea acestui festival. În momentul în care ne organizăm foarte bine, ţinem legătura cu presa, primăria, nu văd de ce nu ar putea să iasă.

Am început să lucrăm intens la conceptul festivalului, tocmai pentru a crea această identitate.

Pactul unui asemenea eveniment foarte bine gândit şi foarte bine făcut, poate să fie durabil, să se repete.

Evident bugetul îl avem pentru anul acesta. De anul viitor, va trebui să ne descurcăm noi, comunitatea, autorităţi locale ş.a.m.d.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5