Aurel Cătinean, din Teaca, a trecut la cele veșnice

Un pionier din localitatea Teaca, originar din Ocnița, care a fost în audiență la Gheorghe Gheorghiu-Dej, își va întâlni pentru prima dată mama, dar nu pe acest pământ, ci în împărăția lui Hasem

Lupta dintre Goliat și David nu a avut loc doar în testamentul vechi, ci și în localitatea Ocnița, la instalarea regimului comunist. Un fecior oltei, încă nici la douăzeci de ani, nu vrea să cedeze un car și cei doi boi moșteniti de la bunicul lui, și se opune într-o lupta pe viață și pe moarte împotriva unui polițist, pe care în cele din urma îl doboară la pământ. Martorii luptei îl denumesc din acel moment pe tânărul învingător, Totezan, exact după numele polițistului care pierduse lupta. Vraciul Rosenblatt, un sfetnic de la Casa Cocoș Ocnița, care avea evitată deportarea Auschwitz și cunoscută trauma morții, l-a trimis pe David-Totezan în audiență la Gheorghe Gheorghiu-Dej pentru ca tânarul rebel să depună o plângere cu care el să evite izolarea pe viață în spatele gratiilor unei pușcării comuniste.

În perioada lui Ceaușescu, David-Totezan a fost un pionier al comunei Teaca, un primar, un poet și un exemplu de om. Un nepot al lui, Daniel Cătinean, care nu poate să fie pe ultimul drum alături de unchiul lui foarte special, i-a scris din tot sufletul și din toata inima lui o scurtă poezie (cântec).

 

La patul unchiului meu Aurel Cătinean 

 

Când am venit la Teaca,

Am stat la patul lui,

Și el studia în Tora,

Și mi-a transmis în taină,

Să-i scriu acest poem,

Cu o piatră din Jerusalem.

Refren

Astăzi o stea nemuritoare,

Merge în împărăția lui Hasem,

Ea trimite lumina în șapte sate,

Pe pământul lui Totezan.

 

El nu pleacă din Teaca,

Și nici din Ocnița,

El pleacă în cer la tatăl lui,

Că a sosit vremea,

Sa-și întâlnească mama,

Un suflet, ce l-a căutat mereu.

 

Refren…

 

Hasem a venit la el,

Și i-a lăsat o scrisoare,

Că frații lui îl așteaptă în cer,

Cu mălai făcut de bunicu,

Și apa de la Buna, Ion, Levi și Valica.

 

Refren…

 

Când unchiul Totezan îl vizita pe tatăl meu Levi, fratele lui cel mai mic, și eu eram în poiată și mulgeam vaca, el lua o cană din pleu, o umplea plină cu lapte până ce curgea spuma din ea, și îmi recita de fiecare dată aceleași versuri:

"Și Moise a băut lapte de vacă,

Și Moise s-a născut copil orfan,

 Dar el a avut pe pământ o mamă,

La vârsta fragedă de sub un [email protected]

Și asa vaca nu mai dădea cu piciorul și eu eram fericit.

© Daniel Cătinean, Bruxelles 2020.01.07

 

 

Comentarii

11/01/21 20:08
Bratan Maria

Daniel iti multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase pe care le ai scris pentru cel care a fost unchiul tau special cu drag a ta verisoara Evreica!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5