Augustin Rus. Constatările ...epigramiștilor

   O specie emblematică pentru literatura română o constituie epigramele, care în cuvinte puține reușesc să facă adevărate sinteze, să împletească armonios umorul fin cu faptele mărunte, să exploreze universul uman cu faptele, aspirațiile, dorințele reale sau fictive, etc. Pentru cine are răbdare să lectureze epigrame e ca și cum s-ar adăpa de la un izvor nesecat de voie bună, fără ca să se sature.

   Pentru a ilustra cele afirmate, am luat ca exemplu scrierile a doi epigramiști   ...

  1. Eugen  Albu (1940 – 2022)  ...   epigramist clujean, de profesie asistent medical, a delectat cu epigramele sale întrunirile la care participa, făcând caracterizări pertinente a diferite situații reale sau fictive, a unor domenii de activitate pe care le cunoștea, a prietenilor, cunoștințelor, adunând apoi în multe cărți   ...   epigramele.

   Câteva exemple   ...

   „Există-atâția bieți sărmani / Ce-o duc mai rău ca înainte / Și toți se plâng că nu au bani, / Dar nimenea că n-are minte”.

   „Am alergat atâția ani / Cu sănătatea după bani, / Iar astăzi, când mă lasă toate, / Cu banii după sănătate”.

   „Nu doar Iisus a fost vândut / De Iuda Iscarioteanul, / Dovadă-atâția am văzut / Ce n-au nimic mai sfânt ca banul”.

   „De mult de tot, ce prost eram, / Când doar de fuste mă țineam, / Acum când totu-l fac cu rost, / Regret că nu mai pot fi prost !”.

   „Ți-aduci aminte când veneai / Sub teiul înflorit și des / Și câte flori eu ți-am cules, / C-avem și-acuma pentru ceai”.

   „De nu-mi spunea el cu franchețe / Că-s grav bolnav, că-i vai de mine, / Trăiam ca prostul, mult și bine / Și-aș fi murit de bătrânețe”.

   Apreciindu-i activitatea, un confrate îl caracteriza simplu...   „Eugen fără catren / Ar avea un trist destin, / Ca o gară fără tren, Ca o cramă fără vin...”.

   Nu mai știu dacă urmașii i-au pus pe piatra de la mormânt epitaful scris de el   ...   „Am fost în viață mort de beat, / Adesea mort după vreo fată / Chiar mort de dor, fiind plecat, / Dar ca acuma,   ...   niciodată!”.

   Alt epigramist, în plină afirmare este  Grigore  Cotul, conjudețeanul nostru, profesor de matematică în comuna cu cel mai mare număr de locuitori din județul Bistrița-Năsăud, care îmbină armonios activitatea didactică de luminare și ordonare a minții elevilor cu   ...   epigrama,  „fină și inteligentă”.

   Câteva exemple   ...

   „Dacă ne-am mai ciondănit, / Din motive   ...   nu spun care, / Totdeaune am găsit / O formulă   ...   de-mpăcare”.

   „Să fiu copil mi-e iarăși dor, / Dar dacă anii mă vor ține, / Cu siguranță, vremea vine / Să dau din nou în mintea lor”.

   „Să scap de virusul gripal, / Ai mei, pe-afară nu m-au scos / Și sunt, un pic, bolnav mintal, / În rest, extrem de sănătos”.

   „Ac, seringă ,înțepat, / Nu mi-a provocat sechele / Ca atunci când mi-a intrat / Asistenta   ...   pe sub piele”.

   „Azi, tradiția e vie / Și te-ncântă să le vezi / Pe femei purtând o ie / Din bumbac de la chinezi”.

   „Sunt bărbații niște firi / Ce provoacă doar regrete, / Unii uită de scumpiri, / Alții uită de   ...   scumpete”.

 

                            Prof.  Rus  Augustin

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5