ARC DE TRIUMF PENTRU CONEXIUNI

În urmă cu patru ani, în 2008, scriitori ai Societăţii literare „Conexiuni” din Bistriţa se aflau pentru prima dată, în această formulă, în Franţa, la Becanson – oraş înfrăţit cu burgul – „poartă a Transilvaniei”, şi citeau la poalele statuii lui Victor Hugo, în umbra şi cu ocrotirea marelui nume, poezie română contemporană, tradusă în limba franceză, astfel încât numeroşi trecători veneau şi se opreau la auzul versului deschis, formând o acumulare de public doritor de metafore româneşti.
Acea experienţă a fost continuată în perioada 18- 22 noiembrie 2012 când, la invitaţia Asociaţiei de Europoezie din Paris, condusă de scriitorul Joel Conte, o delegaţie formată din trei membri ai Societăţii „Conexiuni” – Elena M. Cîmpan, Victoria Fătu- Nalaţiu, Menuţ Maximinian – a participat la evenimentul găzduit de Primăria Arondismentului XV. Aici a avut loc întâlnirea laureaţilor Concursului de Francofonie şi de Europoezie, a fost prezentat un program fascinant de poezie şi muzică, realizat de Marieva Sol şi An Pra şi s-au purtat dialoguri pe teme de poezie şi viaţă, având în centru imaginea copilului de pretutindeni.
În cadrul acestor desfăşurări de forţe lirice, Victoria Fătu- Nalaţiu a primit un răsunător Premiu II, pentru poezie haiku, fiind înconjurată de alţi laureaţi din Grecia, Turcia, Bulgaria, Ungaria, Italia, Maroc, Nigeria. Elena M. Cîmpan a prezentat publicului cald şi avizat revista Centrului Cultural Municipal Bistriţa – „Conexiuni”, Antologia „Scriitori bistriţeni”, ediţie româno- franceză, Antologia „Conexiuni” – Poezie, iar Menuţ Maximinian şi-a lansat proaspăta carte de poeme – „Noduri în haos”, care conţine şi texte în limba franceză, deosebit de apreciate de către prietenii francezi. Secretara Asociaţiei de Europoezie, poeta Isabelle Jasmin, a oferit Antologiile din anii 2009, 2010, 2011, care-i conţin pe premianţi cu operele lor. De asemenea, a fost lansat şi un CD purtând titlu „Poesie şi libertate”, cu texte poetice în limba franceză, premiate anterior.
Din România, Horia Bădescu este vicepreşedinte de onoare al Asociaţiei pariziene şi, în Prefaţa Antologiei din 2010, scriitorul clujean aminteşte despre umanitatea poetului şi despre faptul că „lumea poeziei este lumea esenţelor”. În acelaşi context, este citat Paul Celan: „il y a peu de poetes parce qu il y a peu d hommes”. ( „Sunt puţini poeţi pentru că sunt puţini oameni” ).
Ceea ce s-a petrecut la Paris ne-a convins, dacă mai era nevoie, că poezia rămâne poezie în toată lumea, că ea trebuie să promoveze şi valorile prieteniei, să deschidă şi ochii către natură, către copii, către frumuseţea din noi.
Spiritul „Conexiuni” a fost auzit/ simţit şi la Paris, fiind înfrăţit prin cuvânt cu cel al Asociaţiei Rencontres Europeennes Europoesie. Prin Arcul de Triumf a trecut poezia bistriţenilor, ca printr-o poartă a tăcerii, vestind – parafrazându-l pe cronicar - că nasc şi în Transilvania poeţi.

EDUARD CĂLINESCU

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5