Andrei Moldovan-75. Condamnat la neuitare

   "Fost-am, Doamne, tânăr foarte

  Și nu mă gândeam la moarte

  Și nu mă gândeam la moarte,

Că-mi părea așa departe."

 (Nicolae Dabija, "Doină")

          Născut pe 2 februarie 1949 în comuna Chiuza din județul Bistrița-Năsăud, Andrei Moldovan, profesor de top, inspector școlar general adjunct, publicist de nobilă speță, eseist, critic și istoric literar, poet, om cu o vastă cultură, acumulată de-a lungul anilor, ar fi împlinit, acum, 75 de ani. Dacă, mă grăbesc să adaug, o boală necruțătoare nu l-ar fi răpit, brutal și prea devreme, din mijlocul nostru.       

          Dacă...

          Dar n-a fost să fie. Din păcate!

          Andrei a plecat, cum ziceam, înainte de vreme. La 71 de ani.

          "Șaptezeci de ani și încă unul", cum scriam atunci, cu tristețe, la plecarea lui pe drumul fără de-ntoarcere. Într-un sfârșit de octombrie 2020 și început de pandemie cu Covid 19.

          Andrei Moldovan a trăit, atât cât i-a fost dat, intens și cu folos. A scris peste 20 de cărți. Cărți de publicistică, de eseuri, de poezie, de critică și istorie literară. Cărțile lui au fost citite și apreciate de critica literară și, deopotrivă, de publicul larg de cititori. Despre cărțile sale a scris "toată floarea cea vestită... ", printre care: Ion Vlad, Nicolae Manolescu, Răzvan Voncu, Irina Petraș, Ion Buzași, Al. Cistelecan, Constantin Cubleșan, Dan C. Mihăilescu, Viorel Mureșan, Alexandru Ruja, Ovidiu Pecican, Olimpiu Nușfelean, Aurel Ion Brumaru, Cornel Ungureanu, Andreea Pop, Vasile Vidican și mulți alții.

          Îi datorez lui Andrei Moldovan prima ediție critică a operei integrale Pavel Dan, în trei volume (Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2012), pe care  am realizat-o la sugestita sa și cu îndrumări concrete pe tot parcursul acestui demers, ceea ce face ca Pavel Dan să devină cel de-al doilea scriitor român din secolul XX (după Liviu Rebreanu!) cu ediție critică a operei integrale.

          Andrei Moldovan a fost membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj. A fost președintele Societății Scriitorilor din Bistrița-Năsăud (SSBN), ulterior Asociația Societatea Scriitorilor din Bistrița-Năsăud (ASSBN). A fost inițiatorul și redactorul șef al "Răsunetului cultural".

          A fost premiat.

          A fost...

          Dar ne-au rămas, în schimb, după plecarea sa, cărțile pe care le-a scris și care ne vor aminti mereu de el. Căci Andrei Moldoban e condamnat, definitiv și irevocabil, la neuitare.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5