Adolescenta Iulia Rebrean a debutat în Revista „Poezia”

La ediția din toamna anului abia trecut a Festivalului Național de Poezie „George Coșbuc”, Bistrița, liceana Iulia Rebrean a obținut Premiul Revistei „Poezia”, Iași. Premiul i-a fost acordat de juriul format din scriitorii Valeriu Stancu – președinte, Olimpiu Nușfelean, Virgil Rațiu, Menuț Maximinian – membri și Alexandru Câțcăuan – secretar și a constat în publicarea unui grupaj de poeme în revista ieșeană amintită.

            Iulia Rebrean, născută în 1 martie 2004, este elevă, în clasa a X-a, la Colegiul Național Andrei Mureșanu, Bistrița, frecventând cercul literar de la Palatul Copiilor Bistrița încă de la grădiniță.

            A concurat, în diverse ediții, la competiții literare și artistice, precum: „Concursul de Poezie Online”, Cluj-Napoca, „Odă primăverii”, Agnita etc., concursuri la care a obținut premii.

            În 2018, a primit Premiul I la Concursul Județean „Orizonturi”, organizat de Biblioteca Județeană George Coșbuc BN iar, în 2019, a fost laureată a fazei naționale a Concursului Tinere Condeie, participând în Tabăra de creație de la Călimănești.

            A citit în Cenaclul George Coșbuc, Bistrița, în februarie 2019 (individual) și în microrecitaluri colective. A publicat poezie și articole în revistele „Pretexte”, „Nova Didactica”, în cotidiene din județul Bistrița-Năsăud.

            Recent, la Festivalul Internațional Vox Napocensis, Cluj-Napoca, ediția a XIX-a, a primit Premiul „Ioan Oarcăsu” – pentru Poezie, fiind cuprinsă în Antologia Festivalului, „Plantația de cuvinte”, Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2020, antologie coordonată de poetul Victor Constantin Măruțoiu.

            Ne-am bucurat să o regăsim pe Iulia Rebrean, de curând, la rubrica „Debut”, în Revista „Poezia”, nr. 4/ 2020, numărul de iarnă, printre nume sonore ale literaturii române contemporane. Faptul că revista ieșeană de prestigiu, coordonată de scriitorii Cassian Maria Spiridon – director fondator  și Marius Chelaru – redactor șef, a girat-o e un semn de bun augur.

            Puteți lectura publicația pe https://www.revistapoezia.ro/revista-poezia-iarna-2020/ . Alături de editorialul „Rațiunea inimii, poezia”, semnat de Cassian Maria Spiridon, alături de grupaje consistente de poezie, alături de traduceri, de rubrici care surprind arte poetice românești, de interviu, eseuri, cronici și recenzii, de însemnări literare diverse și esențiale, o veți descoperi și pe Iulia Rebrean, la paginile 76-77, cu poeziile: „Plaja Vadu”, „Amor sub două stele”, „Dulcea despărțire”, „Febră”, „Abatere”.

            Acest numărul al revistei are o tematică legată de „Poezie și rațiune”, iar poeziile Iuliei se asortează/ se pliază foarte bine pe temă generală a acestei ediții. Sperăm să vă inspire poeziile ei de debut. Îi dorim un parcurs literar înfloritor!

Ioan Sabin Mureșan

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5