3 lucruri pe care trebuie să le știi despre implantul dentar

Pierderea dinților este o problemă frecvent întâlnită și nu doar în rândul persoanelor în vârstă. Indiferent de motivul pentru care ai ajuns în situația de a avea dinți lipsă, ți s-a recomandat probabil deja să-i înlocuiești cât mai repede, pentru a evita apariția unor complicații. Din fericire, există mai multe soluții pentru această problemă, iar cea mai populară este implantul dentar. Dacă și tu te gândești să optezi pentru unul, continuă să citești pentru a afla tot ce trebuie să știi despre el.  

  1. Sunt considerate cea mai bună opțiune de tratament

Atunci când medicii stomatologi vorbesc despre implanturi dentare, se referă la niște dispozitive confecționate din titan, cu o formă asemănătoare unui șurub, ce se inserează în osul maxilarului și fuzionează cu acesta printr-un proces numit osteointegrare. Rolul acestora este de a înlocui rădăcina dintelui care lipsește și a servi drept suport pentru coroane sau proteze. 

Un implant este compus de fapt din trei părți: șurubul ce va fi inserat în os, bontul protetic ce va fi plasat pe acesta după ce procesul de osteointegrare s-a finalizat și coroana dentară, care reprezintă partea vizibilă a implantului.  

Este considerat  adesea cea mai bună opțiune de tratament în cazul pierderii dinților, iar acest lucru se datorează numeroaselor avantaje pe care le prezintă. Iată câteva dintre acestea: 

  • Arată și se simte ca proprii dinți; 

  • Te ajută să vorbești clar din nou; 

  • Este mult mai confortabil decât o proteză mobilă, nu este necesar să fie scos și curățat în fiecare seară și nici nu este nevoie să folosești adezivi pentru a te asigura că nu se deplasează; 

  • Atunci când vine vorba de mestecarea alimentelor, funcționează exact ca dinții naturali; 

  • Te ajută să-ți recapeți încrederea în tine; 

  • Nu afectează dinții din aproprierea spațiului edentat (gol), cum se întâmplă în cazul punților dentare, de exemplu; 

  • Este foarte durabil; 

  • Contribuie la menținerea unei bune sănătăți orale.[2][1]

  1. Au o rată de succes foarte mare 

Deși poate varia în funcție de mai mulți factori, rata de succes a tratamentului cu implanturi dentare este de peste 95%. Atunci când un implant dentar eșuează, cauza o reprezintă, cel mai adesea, o problemă cu procesul de osteointegrare; aceasta poate apărea pe fondul densității osoase scăzute, a anumitor afecțiuni sau a fumatului. Alte posibile cauze ale eșecului implantului dentar sunt apariția unei infecții cronice a gingiei și osului sau complicații protetice (un șurub rupt sau un bont slăbit).[2]

  1. Nu este o soluție potrivită pentru toți cei care au dinți lipsă 

În ciuda numeroaselor avantaje și ratei mari de succes, nu toți pacienții care ajung în cabinetul medicului stomatolog pentru a-și înlocui dinții pierduți sunt candidați potriviți pentru implanturi dentare. De exemplu, acestea nu sunt recomandate copiilor deoarece, în cazul lor, procesul de dezvoltare a oaselor nu s-a încheiat încă. De asemenea, deși nu elimină posibilitatea plasării implantului, fumatul poate scădea rata de succes a acestuia. 

În cazul anumitor boli cronice, cum ar fi, de exemplu, hipertensiunea arterială sau diabetul, ori a persoanelor care au făcut radioterapie sunt necesare anumite măsuri de precauție. Totodată, dacă osul alveolar nu are dimensiunile necesare pentru a susține implantul, va trebui să se apeleze la o procedură numită adiție osoasă înainte ca acesta să poată fi plasat.

Trebuie să reții însă că majoritatea acestor contraindicații sunt relative. Numai medicul tău stomatolog îți poate spune, în urma unei consultații, dacă ești sau nu un candidat potrivit pentru implanturi dentare sau ce poți face pentru a deveni unul.[2][1] 

 

La ora actuală, implanturile dentare sunt recomandate ca fiind cea mai bună soluție la care se poate apela în cazul pierderii dinților. Au numeroase avantaje și beneficii și, în marea majoritatea a cazurilor, succesul tratamentului este garantat. În cazul în care îți lipsesc unul sau mai mulți dinți, întreabă-ți dentistul dacă implanturile dentare reprezintă cea mai bună opțiune și pentru tine. 

 

Surse de referință: 

  1. “Dental Implants.” WebMD, WebMD, 3 June 2003, www.webmd.com/oral-health/guide/dental-implants. Accessed 13 July 2022.

  2. Swihart, Karin. “Dental Implant Surgery | Installing Dental Implants | AAOMS.” AAOMS Oral and Maxillofacial Surgeons, 13 Sept. 2021, myoms.org/what-we-do/dental-implant-surgery/. Accessed 13 July 2022.

Sursa foto: Freepik https://img.freepik.com/free-photo/old-man-sitting-dentist-s-office_1157-19446.jpg?t=st=1657694828~exp=1657695428~hmac=0c47c1c66151592859d06ccc2ab063d7ae7283ebf8f618748f0e0a80f1d3dc3f&w=740

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5