21 iunie, Sărbătoarea Muzicii în Franța, dar și în lume

La inițiativa ministrului francez al culturii  Jacques Lang, începând cu 1982 în  Franța si apoi cu timpul în cele 4 colțuri ale lumii se sărbătorește limbajul universal al muzicii, limbaj care sparge  bariere lingvistice, politice și  socio-economice promovând solidaritatea și bucuria de a fi împreună.
 
Propunerea făcută francezilor în 1982  era aceea de a coborî în stradă, pentru 30 de minute, între ora 20.30 şi ora 21, pentru a cânta şi dansa împreună.  La ora aceea, un milion de persoane au răspuns invitaţiei.
 
Pentru Matei Vișniec, cunoscutul scriitor român stabilit în Franta încă din 1987, 
 21 iunie, Sărbătoarea Muzicii/  La Fête de la Musique, reprezintă o formă de  socializare prin muzică.
 
Je suis l’homme qui vit entre deux cultures, deux sensibilités, je suis l’homme qui a ses racines en Roumanie et ses ailes en France”. Sunt omul care trăiește între două culturi, între două sensibilități, care are rădăcinile în România și aripile în Franța.”spune celebrul Matei Vișniec. 
 
 In aceasta perioadă post-pandemică,  muzica, un  instrument la îndemână al socializării ,  poate crea în continuare comunități, rădăcini și aripi,    acceptare și comunicare interumană și interculturală  autentică.  
 
Acum 3 ani, in calitate de membră în  Adunarea parlamentară a Francophoniei, am adus la Bistrița Sezonul cultural Franța-România, punând astfel  Bistrița pe harta celor 400 de proiecte bilaterale care au avut ca scop promovarea valorilor identitare, a redescoperirii celor 2 culturi, a renunțării la prejudecăți și stereotipuri! 
"Să uitam clișeele" a fost  motto-ul unei întâlniri culturale și  muzicale speciale.
Sărbătoarea muzicii a fost și  la Bistrița! 
 
Sezonul România-Franța,  Bistrița100 Besançon din 2018-2019  a fost un proiect cultural bilateral de anvergură care a adus două  comunități împreună,  de la autorități locale,  asociații partenere,  unități de învățământ,  prin dialog, muzică corală dar și  folclorică  , expoziții de pictură locală,  concerte, gastronomie identitară , tradiții, teatru francofon pentru liceeni și studenți, dezbateri publice pe tema Francophoniei europene, schimburi de experiență artistice și culturale. 
Un eveniment cu adevarat memorabil care a întărit legăturile dintre cele două orașe înfrățite!
 
După 40 de ani,  această sărbătoare a Muzicii este deschisa tuturor , atât  profesioniștilor  cât si tuturor  amatorilor melomani,  este  gratuită, promovează  diverse stiluri de muzică, fiind  în mare măsură o sărbătoare în aer liber care celebrează bucuria de a fi împreună și împărtăși aceleași valori în jurul concertelor,  a instrumentelor muzicale, a legăturii între generații prin pasiunea puternică pentru muzica de calitate.
 
 Sărbătoarea Muzicii a fost ulterior anului 1982 îmbrăţişată de zeci de ţări la nivel global.
 
 În jur de 120 de ţări au adoptat această idee, dovadă că muzica poate deveni limbajul  comun al unor spaţii culturale care împărtășesc aceleași valori care ne unesc.
 
Domnule primar Ioan Turc, ați fi de acord cu relansarea legaturilor de cooperare culturală, educațională, socio-economică dintre orasele înfrățite Bistrita și Besançon cât   și   promovarea anuală a acestei sărbători a muzicii francofone și la Bistrița ?  
 
Profesor Cristina Iurisniti 
Colegiul National Andrei Mureșanu 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5