1918 ... luna a unsprezecea, ziua a unsprezecea, ora unsprezece

Prof. Rus Augustin

Atunci a intrat în vigoare Armistițiul prin care se punea capăt luptelor de pe frontul de vest din timpul Primului Război Mondial (1914 – 1918).
Pe documentul semnat la ora cinci și zece minute într-un vagon de cale ferată staționat în pădurea Compiegne, în apropierea gării din localitatea Rethondes, din Franța, și-au pus semnăturile Mareșalul Ferdinand Foch pentru Franța, Amiralul Sir Rosslyn Wemyss, Amiralul George Hope și căpitanul Jack Marriott pentru Marea Britanie, iar pentru Germania, Secretarul de Stat Matthias Erzberger, Ministrul Afacerilor Externe, contele Alfred von Oberdorff, Generalul Detlof von Winterfeldt și căpitanul Ernst Vanselow. Valabilitatea Armistițiului era de 30 de zile, dar el a fost reînnoit periodic până la 28 iunie 1919 când s-a semnat Tratatul de Pace de la Versailles.
Peste 22 de ani, în iunie 1940, după înfrângerea Franței de către Germania în al Doilea Război Mondial (1939-1945), Hitler a pretins ca vagonul în care s-a semnat Armistițiul în 1918, să fie dus în acelați loc, iar francezii să semneze predarea. Este aceasta un argument pentru cei care cred că ... „istoria se repetă?”.
În condițiile actuale, ce bine ar fi să se semneze un armistițiu între Rusia și Ucraina prin care „armele să tacă”, să se poarte negocieri pentru semnarea unui tratat de pace, care să dea posibilitatea oamenilor să-și reia cursul normal al vieții.
Oare cât de aproape sau de departe suntem de un asemenea eveniment?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5